Prof.

Buxus planten

De buxusplant is in veel tuinen te zien, maar dat betekent niet dat deze plant geen eisen stelt aan de bodemsamenstelling. Wilt u buxus planten en deze tot volle wasdom laten komen, dan heeft u daarvoor een vruchtbare en zuurstofrijke bodem nodig. De buxus is daarnaast een kalkminnende plant, net zoals de meeste rozensoorten, lavendel, taxus, druif en rozemarijn.

U kunt buxus planten in de volle grond. Om te zorgen voor een goede bodemsamenstelling, gebruikt u Viano Bodemverbeteraar Aanplantingen. Deze bodemverbeteraar heeft een neutrale pH-waarde, waardoor de buxusplant zich optimaal kan ontwikkelen. U mengt deze bodemverbeteraar in een 1-op-1 verhouding met de bestaande grond, alvorens u de grond toevoegt aan het plantgat.

Daarnaast is buxus ook erg geschikt om te planten in potten. Bent u dat van plan, kies dan voor Viano Potgrond voor Buxus. Deze potgrond bevat de juiste, neutrale pH-waarde. Daarnaast bevat de grond ook meststoffen, waarmee de buxusplant zich gedurende drie maanden lang kan voeden. Wilt u buxus planten in een pot, strooi dan wat kleikorrels in de onderste laag van de pot. Dit zorgt voor een goede waterhuishouding. Door te zorgen voor deze omstandigheden kan de buxus zich optimaal ontwikkelen.

Bodemverbeteraar aanplantingen

Bodemverbeteraar aanplantingen

Potgrond buxus

Potgrond buxus


 Onderhoud buxus

Een buxusplant of –haag komt pas echt tot zijn recht als u zorgt voor een goed onderhoud. In principe is een buxus verzorgen helemaal niet ingewikkeld, mits u over de juiste kennis en producten beschikt. Mogelijk heeft u al eens gezocht op de zoekterm ‘onderhoud buxus’. Wij hebben de nodige informatie voor u op een rijtje gezet.

Een goed onderhoud start bij het strooien van een gepaste hoeveelheid Viano Buxus Meststof. Deze meststof bevat de juiste NPK verhouding, zodat de buxusplant van een juiste voeding wordt voorzien. Hierdoor wordt de plant ook resistenter tegen ziektes. Deze buxus meststof van Viano bevat daarnaast een verhoogde hoeveelheid magnesium, wat zorgt voor een gezond uitziende, groene buxusplant. Het bemesten doet u tweemaal per jaar, in de periodes maart/april en juni/juli.

Omdat buxus een kalkminnende plantensoort is, moet u jaarlijks kalk toevoegen aan de bodem. Hiervoor maakt u gebruik van Viano Korrelkalk. Strooi eenmaal per jaar één tot anderhalve kilo kalk per 10 m2.

Uw buxus verzorgen na herstel van ziekte of wanneer de bladeren van de plant rood kleuren, behoeft speciale aandacht. Het kan dan nuttig zijn om Viano Bloedmeel toe te voegen. Het bloedmeel is een natuurlijke stikstofbron, die de buxusplant helpt sneller te genezen. Voordat u het bloedmeel toevoegt, is het aan te raden om Viano Zeewierkalk aan de bodem toe te voegen. Deze kalk lost sneller op dan de reguliere korrelkalk. Na twee weken kunt u vervolgens het bloedmeel gebruiken.

Het onderhoud van buxus behelst ook het regelmatig snoeien van de plant. Een tip: snoei uw buxus niet op zonnige zomerdagen. Er bestaat dan kans op verbranding. U kunt de plant beter snoeien op bewolkte, regenachtige dagen.

Meststof voor buxus & hagen

Meststof voor buxus & hagen

Korrelkalk

Korrelkalk

Bloedmeel

Bloedmeel