Prof.

Tomaten kweken

Kent u het verschil in smaak tussen een tomaat uit eigen kweek en een tomaat uit de supermarkt? Het verschil is enorm! Zelf tomaten kweken is gemakkelijk en zorgt voor gezonde en smaakvolle groenten. Er zijn wel enkele tips te geven over tomaten kweken en tomaten planten.

Zaaien

Wilt u tomaten kweken, dan begint het natuurlijk met het zaaien. Dat doet u in de periode februari tot begin april. Het inzaaien doet u het best binnen bij een minimale temperatuur van 18°C. Hoe warmer het is, hoe sneller de kieming van de zaadjes – wat normaal gesproken zeven tot tien dagen duurt – zal verlopen. Bij het inzaaien, en gedurende het kiemingsproces, zorgt u voor een vochtige grond. Na inzaaiing kunt u na ongeveer zes á zeven weken het tomatenplantje buiten plaatsen.

Zaai- en stekgrond

Bij het inzaaien is het belangrijk om een goede zaai- en stekgrond te gebruiken die een luchtige structuur heeft. Hiervoor gebruikt u Viano Zaai- en Stekpotgrond. In vergelijking met andere potgronden is deze zaai- en stekgrond veel lichter van structuur. Dit bevordert het kiemingsproces.

Kieming

Wanneer de stengeltjes van de planten zichtbaar worden, dan is het belangrijk om te zorgen voor voldoende lichtinval. Zonlicht is onmisbaar voor de groei van de tomatenplanten.

Verspenen

Wanneer de tomatenplantjes blaadjes hebben ontwikkeld die voldoende sterk zijn, dan dient u de plantjes te verspenen. Het verspenen is het plaatsen van de kiemplantjes in afzonderlijke potten, zodat de wortels zich volledig kunnen ontwikkelen.

Potgrond

Gebruik bij het verspenen van de tomatenplantjes geen zaai- en stekgrond, maar universele potgrond. Dit is iets zwaarder van structuur, maar bevat een hogere voedende waarde. Dit bevordert de groei van het tomatenplantje.

Afharden

Een week voordat de plantjes buiten geplaatst worden, moeten deze worden afgehard. Afharden betekent dat de plantjes worden voorbereid op lagere temperaturen van 14 á 15°C. Tijdens het afharden van de plantjes kunt u het beste ook wat minder frequent gieten, zodat de groei van de plantjes wordt afgeremd. Na het afharden kunnen de tomatenplantjes buiten of in een serre worden geplaatst. Bij het begieten van de planten doet u dit het beste niet op de bladeren, maar rondom de stengel.

Voorkom ziektes

Wilt u ziektes bij uw tomatenplanten voorkomen, plaats deze dan naast basilicum. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de planten niet in een al te vochtige bodem staan.

Verwijder de dieven

Wilt u succesvol tomaten kweken, dan is het belangrijk om de dieven te verwijderen. Dieven zijn uitlopers die zich vormen onder de ‘oksels’ van de bladeren. Om de planten optimaal te laten groeien, kunt u deze het beste regelmatig verwijderen.

Bemesting

Wanneer u de tomatenplanten buiten gaat plaatsen, dan kunt u het beste een beetje meststof voor tomaten en serreplanten over de bodem van het plantgat strooien. De wortels van de plant kunnen de meststoffen dan gemakkelijk opnemen, wat een gezonde groei bevordert. Voor een optimaal resultaat voegt u om de drie weken nog een beetje meststof toe rondom de plant.

nieuw: Gebruik de nieuwe, super handige vloeibare BIO meststof voor lekkere tomaten:

Aftoppen

Op het moment dat de tomatenplant ongeveer 3 á 4 trossen tomaten heeft gevormd, kunt u deze het beste aftoppen. Hierdoor groeit het plantje niet verder, maar steekt het alle energie in de vorming van de tomatentrossen.

Oogsten

U kunt ervoor kiezen om halfrijpe tomaten te oogsten. Deze bewaart u vervolgens in een papieren zak, zodat de tomaten verder kunnen rijpen.

Viano zaai- & stekgrond

Viano zaai- & stekgrond

Universele potgrond

Universele potgrond

Wateroplosbare meststof voor lekkere tomaten

Wateroplosbare meststof voor lekkere tomaten

Andere gerelateerde producten:

SUPP PRESS OnkruidKweek een heel seizoen ZONDER ONKRUID met SUPP PRESS!

keep2porn.net shemale777.com vrpornx.net

Buy now topreplicahandbags